به گزارش کلام قلم، بهطور خلاصه در خصوص روش PERT میتوان گفت نمودارPERT، که بهعنوان جدول PERT نیز شناخته میشود، ابزاری است که به مدیران پروژه برای برنامهریزی کمک میکند تا جدول زمانی و بودجهی مربوط به پروژهها، تجزیهوتحلیل فعالیتهای پروژهها و همچنین نظارت مستمر بر پیشرفت آنها را در زمانهای مشخصشده مشاهده کنند و […]
به گزارش کلام قلم، بهطور خلاصه در خصوص روش PERT میتوان گفت نمودارPERT، که بهعنوان جدول PERT نیز شناخته میشود، ابزاری است که به مدیران پروژه برای برنامهریزی کمک میکند تا جدول زمانی و بودجهی مربوط به پروژهها، تجزیهوتحلیل فعالیتهای پروژهها و همچنین نظارت مستمر بر پیشرفت آنها را در زمانهای مشخصشده مشاهده کنند و آنها را در پیشرفت پروژهها بهکار ببرند. این نمودار قابلیتهای بصری بسیاری دارد و از خطوط سادهای که اهداف و فعالیتها را به هم وصل میکنند، برای کمک به گردش کار مدیریت پروژه استفاده میکند، دیدگاههای موردنیاز را در مورد معیارهای مهم، مانند زمان تخمینی برای اتمام و فعالیت در پروژه، زمان لازم برای تکمیل پروژه و موانع مهم و محتمل پیش رو، فراهم میکند. نمودار PERT میتواند به شما ایدهای از نوسانات و تغییرات احتمالی جدول زمانی پروژه و همچنین موانع محتمل و برنامهای برای غلبه بر آنها بدهد. این نمودار طراحی شدهاست تا با در نظر گرفتن بهترین و بدترین سناریوهای احتمالی برای هر فعالیت در پروژه، جدول زمانی پروژه را تا حد مشخصی منعطف کند. این نمودار به کارشناسان برنامهریزی پروژه کمک میکند تا پروژههای بزرگ را برنامهریزی و هماهنگ کنند.
اما روشی دیگر وجود دارد تحتعنوان روشGERT؛ روش گرت (GERT) روشی مرکب از تئوری فلوگراف، توابع مولد گشتاور و PERT برای حل مسائل احتمالی می باشد.؛ از این تکنیک برای حل محاسبه زمان قطعی و تخمینی فعالیتها استفاده میگردد؛ روش GERT برای آن دسته از پروژهها ایجاد شد که دارای فعالیت احتمالی هستند؛ CPM و PERT حالتهای خاصی از GERT هستند؛ در شبکه GERT وجود حلقه در بین فعالیتها مجاز است و ممکن است یک فعالیت چندین بار رخ بدهد.
شبکههای روشهای CPM وPERT، دارای فعالیت معین میباشند؛ به این معنی که پس از برنامهریزی و در زمان اجرای عملیات، مشخص است که چه فعالیتهایی باید انجام شود، تا پروژه به نتیجه برسد؛ برخی از پروژهها، فعالیتهای تعریف شدهای دارند که نباید بهطور کامل اجرا شوند، یا برخی از فعالیتهای آنها بهصورت نیمهکاره و برخی از آنها بیش از یکبار اجرا میشود.
روش GERT، برای پروژههایی که دارای فعالیتهایی هستند که اجرا یا عدم اجرای آنها به شکل احتمالی است و در شروع پروژه قابل پیشبینی نیستند، بهکار میرود؛ در شبکه CPM، تمام خروجیهای یک رویداد الزاما باید اجرا شوند، لیکن در یک شبکه میتوان خروجیهای احتمالی داشت؛ مثلا از بین چندین خروجی، فقط یکی از آنها عملی شود؛ در شبکه CPM لازم است تا تمام فعالیتهای ورودی تکمیل شوند، تا فعالیت خروجی، قابل شروع شدن باشد؛ ولی در شبکه GERT میتوانیم بین فعالیتها رابطه حلقهای یا سیکلی داشته باشیم که چنین موردی در شبکه CPM مجاز نیست؛ با وجود حلقه در این نوع شبکهها، فعالیتها میتوانند چندین بار تکرار شوند.
علیرضا محمودی فرد – مدرس کنترل پروژه در دانشگاه و مشاور بازاریابی صادراتی در کشورها، در مرکز مشاوره کسب و کار و خدمات کارآفرینی و اشتغال پرتو مدیران خلیج فارس
- نویسنده : علیرضا محمودی فرد