به گزارش پایگاه خبری کلام قلم، هنگام حرکت با ماشین بهسمت روستا، از دور منظرهای با دیوارهای شکسته و خانههایی که سقفهایشان تخریب شدهاند به چشم میخورد؛ ولی وقتی نزدیکتر میشوید، بخش های سالم، گنبدها و همچنین طاقها و قوسهای ورودی، زیبایی خاص قلعه را به نمایش میگذارند. در این بنای تاریخی آرایههایی به چشم […]
به گزارش پایگاه خبری کلام قلم، هنگام حرکت با ماشین بهسمت روستا، از دور منظرهای با دیوارهای شکسته و خانههایی که سقفهایشان تخریب شدهاند به چشم میخورد؛ ولی وقتی نزدیکتر میشوید، بخش های سالم، گنبدها و همچنین طاقها و قوسهای ورودی، زیبایی خاص قلعه را به نمایش میگذارند. در این بنای تاریخی آرایههایی به چشم میخورد که نتیجه ظرافت دست استادکارانی است که با خشت و گل و یا گچ نقاشیهایی را به تصویر کشیدهاند.قرینه بودن،تعبیه شومینه ها،قنات ،سنگ فرش بودن از شگفتی های این زیستگاه تاریخی دارد.
روستای متروکه حسن آباد بهعنوان الگویی بینظیر از یک آبادی بیابانی و سنتی همگام با اقلیم خود قابل مطالعه برای جغرافیدانان و باستانشناسان و همچنین معماران است. آنچه در این روستا چشمگیر است، عناصر، فضاها و پیشبینیهایی است که ساکنان آن برای سازگاری ساختمانهای خود کردهاند. آنها با کمک انرژی خورشید، مواد و مصالح، باد، زمین و فرم را در بناها ایجاد کردهاند که این روستا را به زیستگاه بیابانی فوقالعاده و جذابی تبدیل کرده است.این منطقه نشانگر ذکاوت ایرانیان قدیم(ساکنین شهرستان و بخش) برای بهرهبرداری از زمین و منابع آن به بهترین نحو است و چهره متمدن مردم این دیار را به نمایش میگذارد. بهعنوان مثال این روستا از مصالح معماری سنتی شامل خشت و گل ساخته شده است. بهطوریکه دیوارها از خشت و آجر ساخته شدهاند و روی آنها ملاتی از گل کشیده شده است. این مصالح قابلیت تعدیل گرمای هوا و رطوبت را برای ایجاد محیطی سالم برای زندگی مردم دارند.
از بالای برج های سالم، افقهای دوردست دشت و کوهها به چشم میخورد که هنگام غروب جذابیت دلپذیری دارد. گشتوگذار میان دیوارهای پیچدرپیچ باقیمانده از این روستا، حس ماجراجویی را در شما برمیانگیزد. اگر بهدنبال مکانی در دل دشت و بیابان برای گذراندن یک روز پر ماجرا هستید، رفتن به این روستا را به شما توصیه میکنم.
فقط از بزرگان قلندرابادی خواهشی داریم؛و آن اینکه متاسفانه اخیرا حفاری غیر مجاز در این محوطه صورت گرفته است ولی بخاطر اینکه به ثبت ملی نرسیده است این مکان ،دست اداره میراث فرهنگی و گردشگری بسته است، مستدعیست این یادگار گذشتگان همچون حمام مسجد جامع قلندراباد در اختیار اداره میراث فرهنگی قرار گیرد و یا شورای شهر و بخشدار محترم و هسته شهرشناسی قلندراباد زحمت حفظ و نگهداری و معرفی بنا را بکشند.
“حواسمان باشد خیلی زود دیر می شود.”