آب‌میوه‌های طبیعی و اهمیت استفاده از آن‌ها – علیرضا محمودی فرد
 آب‌میوه‌های طبیعی و اهمیت استفاده از آن‌ها – علیرضا محمودی فرد
طبق گزارش پایگاه خبری کلام قلم، آب‌میوه‌های طبیعی، جزو بهترین مواد خوراکی طبیعت هستند که مصرف آن‌ها می‌تواند قدم‌های بلند در افزایش سطح سلامت روحی و جسمانی فرد بردارد. سلامتی برای بسیاری از افراد، اولویت شماره یک است، که این موضوع، کاملا منطقی هم است؛ افراد زیادی در تلاش برای بالا بردن سطح سلامتی خود، اطرافیان و سایرین هستند و در مقابل، افراد زیادی نیز به‌علت کسب سود و منفعت بیشتر یا مسائل سیاسی، نیت‌های دیگری دارند؛ در پزشکی، مهندسی پزشکی، محیط زیست و بسیاری از رشته‌ها و شاخه‌های دیگر، مباحث مرتبط با تندرستی انسان، حائز اهمیت فراوانی است. مطمئنا آب‌میوه‌های طبیعی، از بهترین مواد خوراکی موجود در طبیعت هستند که می‌توانند گام‌های بلند در بالا بردن سطح سلامت روحی و جسمی فرد بردارند؛ آب‌میوه‌های طبیعی، از نظر محتویات، غنی و مفیدند؛ همچنین طعم و رنگ بسیار مخاطب‌پسندی دارند و لذا طرفداران زیادی در سراسر جهان برای آن‌ها وجود دارد؛ ضمنا به‌سبب مایعی بودن آن‌ها و میل راحت و هضم ساده، اغلب افراد، مشکلی برای استفاده از آن‌ها ندارند.

طبق گزارش پایگاه خبری کلام قلم، آب‌میوه‌های طبیعی، جزو بهترین مواد خوراکی طبیعت هستند که مصرف آن‌ها می‌تواند قدم‌های بلند در افزایش سطح سلامت روحی و جسمانی فرد بردارد.

توصیف

سلامتی برای بسیاری از افراد، اولویت شماره یک است، که این موضوع، کاملا منطقی هم است؛ افراد زیادی در تلاش برای بالا بردن سطح سلامتی خود، اطرافیان و سایرین هستند و در مقابل، افراد زیادی نیز به‌علت کسب سود و منفعت بیشتر یا مسائل سیاسی، نیت‌های دیگری دارند؛ در پزشکی، مهندسی پزشکی، محیط زیست و بسیاری از رشته‌ها و شاخه‌های دیگر، مباحث مرتبط با تندرستی انسان، حائز اهمیت فراوانی است. مطمئنا آب‌میوه‌های طبیعی، از بهترین مواد خوراکی موجود در طبیعت هستند که می‌توانند گام‌های بلند در بالا بردن سطح سلامت روحی و جسمی فرد بردارند؛ آب‌میوه‌های طبیعی، از نظر محتویات، غنی و مفیدند؛ همچنین طعم و رنگ بسیار مخاطب‌پسندی دارند و لذا طرفداران زیادی در سراسر جهان برای آن‌ها وجود دارد؛ ضمنا به‌سبب مایعی بودن آن‌ها و میل راحت و هضم ساده، اغلب افراد، مشکلی برای استفاده از آن‌ها ندارند؛ مثلا حتی افرادی که دندان ندارند، برای استفاده از آب‌میوه‌ها، با معضلی مواجه نیستند؛ همچنین به‌علت گرم بودن اکثر روزهای سال و از دست رفتن آب بدن که همراه آن املاحی همچون منیزیم، پتاسیم، سدیم، کلسیم و … دفع می‌شود، بسیاری از افراد به‌دنبال مصرف آب‌میوه‌های طبیعی برای بازیابی انرژی و املاح مورد نیاز بدن و همچنین سرحال و پرنشاط شدن هستند.

آب‌میوه‌های طبیعی، منابع خوبی از املاح، مواد معدنی و ویتامین‌های مورد نیاز بدن انسان است که خواص و فواید زیادی برای سلامت انسان به همراه دارد؛ در اینکه طبیعتا خود میوه‌های تازه و کامل، از آب‌میوه‌های آن‌ها مفیدتر است، تردیدی نیست، اما به‌دلایل مذکور، مصرف آب‌میوه‌ها مخصوصا برخی از آن‌ها، آن‌قدر زیاد و البته منطقی است، که نمی‌توان مانع آن شد و مصرف آن را انکار کرد؛ لذا بهتر است در تحقیقات، به‌جهت اطلاع‌رسانی و انتخاب موارد بهتر، آن‌ها را بر اساس شاخص‌های مناسب، اولویت‌بندی نمود. اغلب اطبای طب سنتی، طب اسلامی و طب مدرن، همگی بر مفید بودن آب‌میوه‌های تازه طبیعی اتفاق‌نظر دارند و این قضیه به‌دلیل خواص فوق‌العاده این دست از مواد و طعم جذاب آن‌هاست.

تعریف آب‌میوه طبیعی

همان‌طوری که نام این نوع مواد کاملا با مسمی بوده و نشان می‌دهد، به آب به‌دست آمده از میوه‌ها و سبزیجات تازه، آب‌میوه گویند؛ این مایع حاوی بیشتر ویتامین‌ها، مواد معدنی و مواد شیمیایی گیاهی موجود در میوه است. معمولاً بیشتر مواد جامد از جمله دانه‌ها و تفاله را از آب‌میوه‌ها و سبزیجات جدا می‌کنند؛ مایع حاصل، حاوی اکثر ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌های موجود در میوه می‌باشد.

نوشیدن آب‌میوه برای افرادی که تمایلی به خوردن میوه‌ها و سبزیجات ندارند، جایگزین بسیار مناسبی است. این کار باعث می‌شود میوه‌ها و سبزیجات، به رژیم غذایی این افراد افزوده شود.

آب‌میوه‌های طبیعی و خواص گسترده آن‌ها مورد مطالعه قرار گرفته‌اند و خواص آن‌ها بر سلامتی بدن تایید شده است. میوه‌ها و سبزیجات برای سلامتی مفید هستند؛ برخی از آن‌ها حتی خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی و سرطان را کاهش می‌دهند.

هدف از مصرف آب‌میوه طبیعی

معمولا با دو هدف عمده از آب‌میوه‌های طبیعی استفاده می‌شود؛ این دو هدف عبارتند از:

اول: پاک‌سازی یا سم‌زدایی: در این حالت، به مدت چند روز، به‌جای مصرف غذاهای جامد، تنها از آب‌میوه استفاده می‌شود. برخی از اطبا یا محققان یا مجربان معتقدند نوشیدن آب‌میوه، بدن آن‌ها را از سموم پاک می‌کند؛ با این حال، تحقیقات زیادی در این خصوص انجام نشده است و چندان شواهدی از اثربخشی آن پشتیبانی نمی‌کند؛ اما افراد زیادی هستند که می‌گویند چنین مواردی را تجربه کرده و از آن‌ها نتیجه گرفته‌اند. لازم به ذکر است مصرف منظم مقادیر زیاد آب‌میوه، با افزایش خطر ابتلا به چاقی همراه است؛ علاوه‌بر این هیچ مدرکی مبنی‌بر سم‌زدایی بدن با حذف غذای جامد وجود ندارد؛ بدن انسان، با قدرت خالق بزرگش، هوشمندی بالایی دارد و طوری طراحی شده است که سموم را به تنهایی و با استفاده از کبد و کلیه‌ها حذف می‌کند؛ البته مسلما به‌علت سبک زندگی ناسالم اکثر افراد در این دوران، در بسیاری مواقع، بدن انسان نیاز به کمک و امدادرسانی دارد تا بتواند عملکرد روزانه و عادی خود را به‌خوبی پیش ببرد.

دوم: مکمل رژیم غذایی معمولی: آب‌میوه تازه می‌تواند به‌عنوان مکمل مفید در رژیم غذایی روزانه استفاده شود. مصرف آب‌میوه باعث می‌گردد مواد مغذی که به‌طور روزانه ممکن است مصرف نشود، وارد رژیم غذایی گردد. در این حالت، کمبود ویتامین‌ها و املاح مورد نیاز بدن، با نقش مکملی آب‌میوه‌ها، جبران می‌شود.

تاثیر نوشیدن آب‌میوه

آب‌میوه‌های طبیعی، سرشار از نوعی فیبر هستند که در رشد باکتری‌های کمک‌کننده در سیستم گوارش موثر است، به‌طوری‌که در آب سیب و آب پرتقال می‌توان تقریبا سه گرم فیبر محلول پیدا کرد.

همچنین ثابت شده است که نوشیدن آب‌میوه می‌تواند سطح قند خون و کلسترول را تا حدود زیادی تنظیم کند. نوشیدن آب‌میوه تازه می‌تواند از بهترین راه‌ها برای تامین آنتی‌اکسیدان‌ها و محافظت از بدن در برابر آسیب‌های ناشی از مولکول‌های ناپایدار طبیعی ایجاد شده در بدن باشد؛ این مقدار در میوه‌ها و سبزیجات تیره‌رنگ، بیشتر است. آب‌میوه‌ها با آب‌رسانی مطلوب، به بدن کمک می‌کنند تا کربوهیدرات‌ها را بهتر پردازش کرده و از ویتامین‌ها و قندهای طبیعی به‌خوبی بهره ببرند.

بهترین زمان نوشیدن آب‌میوه

در واقع در این خصوص بین برخی محققان، اختلاف‌نظرهایی وجود دارد؛ برخی معتقدند بهترین زمان نوشیدن آب‌میوه، مصرف آن با معده خالی است، زیرا هنگامی‌که معده فرد خالی است، بیشترین مقدار جذب ویتامین‌ها و مواد مغذی از آب‌میوه را دارد؛ برخی نیز معتقدند اگر در روز چندین بار آب‌میوه مصرف می‌شود، بهتر است آن را حداقل ۲۰ دقیقه قبل از غذا یا ۲ ساعت بعد از صرف وعده‌های غذایی مصرف کرد. در هر صورت، طبق تجارب و اتفاق‌نظر غالب اطبا و محققان، مصرف آب‌میوه با معده پر و یا همراه با غذا، توصیه نمی‌شود؛ به‌جهت جذب تمامی ویتامین‌های آب‌میوه و همچنین عدم تداخل در هضم غذا، باید بین مصرف آب‌میوه با غذا، فاصله بیفتد.

علاوه‌بر این بهتر است نوشیدن آب‌میوه، آهسته انجام شود و با این کار اثربخشی تغذیه‌ای آن تا حدود زیادی افزایش یابد؛ چرا که بلع یک‌باره‌ی آب‌میوه، باعث ایجاد نفخ شده و اجازه نمی‌دهد بزاق کافی با آب‌میوه به روده وارد شود و هضم صحیح آن مختل می‌شود.

نوشیدن آب‌میوه همراه غذا می‌تواند به تنظیم اشتها و مصرف غذا و جلوگیری از پرخوری کمک کند (اما روی قضیه هضم هم باید تمرکز کرد) و در فرآیند کاهش وزن موثر باشد، اما این مورد درباره آب‌میوه‌هایی که کالری بالایی دارند، صدق نمی‌کند؛ بنابراین در انتخاب نوع آب‌میوه‌ای که مورد نظر بوده، دقت لازم است.

عدم جایگزینی آب‌میوه‌ها با وعده‌های غذایی

آب‌میوه‌ها نباید جایگزین وعده‌های غذایی شوند. استفاده از آب‌میوه به‌عنوان جایگزین وعده غذایی می‌تواند برای بدن مضر باشد؛ به این دلیل که آب‌میوه به تنهایی از نظر تغذیه‌ای کافی نیست، زیرا حاوی پروتئین‌ها یا چربی‌ها نمی‌باشد، در حالی که این مواد نیز برای بدن ضروری هستند. با افزودن پروتئین و چربی‌های سالم می‌توان آب‌میوه خود را از نظر تغذیه متعادل‌تر کرد. برخی از منابع خوب افزودنی عبارتند از: پروتئین آب پنیر، شیر بادام، آووکادو و کره بادام زمینی.

اقشار مناسب جهت برخوردار شدن از آب‌میوه

درخصوص مصرف آب‌میوه‌های طبیعی در حالت کلی، می‌توان گفت که همه افراد می‌توانند با رعایت میزان متعادل مصرف، بدون دغدغه آب‌میوه‌های طبیعی را مصرف کنند‌. در این میان، گروهی از افراد وجود دارد که خوردن آب‌میوه‌های طبیعی، به‌شدت برای آن‌ها مفید بوده و توصیه می‌شود که روزانه آن را مصرف کنند. افرادی هم هستند که در صورت داشتن دیابت یا برخی بیماری‌های خاص، بهتر است مصرف آ‌ب‌میوه را محدود کنند.

 

علیرضا محمودی فرد – مشاور بازاریابی صادراتی در کشورها، در مرکز مشاوره کسب و کار و خدمات کارآفرینی و اشتغال پرتو مدیران خلیج فارس

  • نویسنده : علیرضا محمودی فرد