طبق گزارش کلام قلم، هوش مصنوعی سابقه طولانی و پیچیده دارد؛ ریشههای هوش مصنوعی را میتوان در فلسفه یونان باستان یافت، جایی که فیلسوفانی مانند ارسطو در مورد ماهیت تفکر و استدلال بحث میکردند؛ با این حال، حوزه هوش مصنوعی تا سال ۱۹۵۶ با برگزاری کنفرانس دارتموث بهطور رسمی تأسیس نشد؛ در این کنفرانس، گروهی […]
طبق گزارش کلام قلم، هوش مصنوعی سابقه طولانی و پیچیده دارد؛ ریشههای هوش مصنوعی را میتوان در فلسفه یونان باستان یافت، جایی که فیلسوفانی مانند ارسطو در مورد ماهیت تفکر و استدلال بحث میکردند؛ با این حال، حوزه هوش مصنوعی تا سال ۱۹۵۶ با برگزاری کنفرانس دارتموث بهطور رسمی تأسیس نشد؛ در این کنفرانس، گروهی از دانشمندان گرد هم آمدند تا امکان ایجاد ماشینهای مصنوعی با هوش انسانی را بحث کنند؛ از آن زمان، هوش مصنوعی به یک حوزه تحقیقاتی بزرگ و متنوع تبدیل شده است. تحقیقات هوش مصنوعی در دانشگاهها، شرکتهای خصوصی و سازمانهای دولتی در سراسر جهان انجام میشود؛ تحقیقات هوش مصنوعی منجر به توسعه طیف گستردهای از برنامهها از جمله سیستمهای تشخیص پزشکی، خودروهای خودران، دستیاران مجازی و … شده است.
*قرن بیستم
۱۹۴۳: آلن تورینگ، ریاضیدان انگلیسی، مقاله “ماشینآلات محاسباتی و هوش” را منتشر کرد که در آن ایده ماشین تورینگ را ارائه میدهد؛ مدلی نظری برای محاسبات که هنوز هم در علم کامپیوتر استفاده میشود.
۱۹۵۰: آلن تورینگ، تست تورینگ را برای ارزیابی توانایی ماشین در نشان دادن رفتار هوشمندانه، ابداع کرد.
۱۹۵۶: کنفرانس دارتموث، اولین گردهمایی رسمی دانشمندان هوش مصنوعی بود.
۱۹۵۷: جان مککارتی، زبان برنامهنویسی لیسپ را توسعه داد که هنوز هم در تحقیقات هوش مصنوعی استفاده میشود.
۱۹۶۵: اولین برنامه کامپیوتری که میتوانست بازی شطرنج را بازی کند، توسط آلن نیوول و هربرت سایمون، توسعه داده شد.
۱۹۷۲: اولین برنامه کامپیوتری که میتوانست زبان طبیعی را درک کند، توسط جوزف وایزنبام توسعه داده شد.
۱۹۸۰: سیستمهای متخصص، که برنامههای کامپیوتری هستند که میتوانند در یک زمینه تخصصی خاص مانند پزشکی یا قانون مشاوره ارائه دهند، توسعه یافتند.
۱۹۹۷: کامپیوترDeep Blue ساخت IBM، قهرمان جهان در شطرنج، گری کاسپاروف را شکست داد.
*قرن بیست و یکم
۲۰۰۵: پروژهDARPA Grand Challenge اولین مسابقه برای خودروهای خودران بود.
۲۰۱۱: IBM Watson، یک سیستم هوش مصنوعی که میتواند به سوالات به زبان طبیعی پاسخ دهد، در مسابقه Jeopardy برنده شد.
۲۰۱۲: Google DeepMind، یک شرکت تحقیقاتی هوش مصنوعی، AlphaGo را توسعه داد که در سال ۲۰۱۶ قهرمان جهان در بازی Go شد.
۲۰۱۷: OpenAI Five، یک تیم از پنج ربات Dota2 که توسط OpenAI توسعه یافته بود، تیم حرفهای Dota2 را شکست داد.
۲۰۲۰: GPT-3، یک مدل زبانی بزرگ که توسط OpenAI توسعه یافته بود، منتشر شد؛ GPT-3 میتواند متن با کیفیت انسانی تولید کند و طیف گستردهای از وظایف را انجام دهد.
*امروزه
هوش مصنوعی در حال حاضر در بسیاری از جنبههای زندگی ما نقش دارد؛ از هوش مصنوعی برای تشخیص چهره، ترجمه زبان، توصیه محصولات و موارد دیگر استفاده میشود. هوش مصنوعی در حال تبدیل شدن به یک ابزار ضروری برای حل برخی از بزرگترین چالشهای جهان مانند تغییرات آب و هوایی و فقر است. بدونتردید در آیندهای نزدیک، بسیار زیاد از هوش مصنوعی خواهیم شنید.
علیرضا محمودیفرد – مشاور بازاریابی صادراتی در کشورها، در مرکز مشاوره کسب و کار و خدمات کارآفرینی و اشتغال پرتو مدیران خلیج فارس
- نویسنده : علیرضا محمودی فرد