طبق گزارش پایگاه کلام قلم، یکی از سبزیهای مفید و مغذی، سبزی جعفری است که طبیعتا بر اساس یافتههای پژوهشی توصیه میشود بیشتر در سبد غذایی مردم قرار گیرد.
مقدمه
جعفری (Petroselinum crispum یا Parsley) یک گیاه علفی و خوشعطر از خانواده چتریان (Apiaceae) است که بهعنوان یک ادویه و سبزی خوراکی در غذاها و سالادها بهکار میرود. این گیاه در دو نوع خشک و تازه در دسترس است و بهدلیل طعم و عطر خاص خود، بهطور گستردهای در آشپزی در فرهنگهای مختلف استفاده میشود. جعفری همچنین دارای خواص دارویی و سلامت زیادی است که در این یادداشت به آنها پرداخته خواهد شد.
ترکیبات شیمیایی و ارزش غذایی
سبزی جعفری، سرشار از ویتامینها و مواد معدنی است. بهطور خاص، این گیاه دارای مقدار بالایی از ویتامین K، ویتامین C، ویتامین A و ویتامین B6 است؛ علاوهبر این، جعفری شامل مواد معدنی مانند آهن، کلسیم و پتاسیم نیز میباشد (Grusak & DellaPenna, 1999).
ترکیبات فعال
جعفری همچنین حاوی ترکیبات فنولی و آنتیاکسیدانی میباشد که به سلامت بدن کمک میکنند. بعضی از این ترکیبات شامل آپیجنین، لوتئولین و مایریستین هستند (Sharma et al., 2015). این ترکیبات میتوانند نقش مهمی در پیشگیری از بیماریها و کاهش التهابات ایفا کنند.
خواص دارویی
- اثرات ضد التهابی
تحقیقات نشان میدهند که جعفری دارای خواص ضد التهابی قوی است. ترکیبات موجود در جعفری میتوانند به کاهش التهاب در بدن کمک کنند و بهعنوان یک مکمل طبیعی در مدیریت بیماریهای التهابی همچون آرتریت مؤثر باشند (Huang et al., 2016).
- بهبود سلامت قلب
مصرف جعفری میتواند به بهبود سلامت قلب و عروق کمک کند. مواد معدنی موجود در این گیاه، به تنظیم فشار خون کمک کرده و خطر بیماریهای قلبی را کاهش میدهند (Rahimifard et al., 2020).
- تقویت سیستم ایمنی
مقادیر بالای ویتامین C موجود در جعفری، به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند. ویتامین C یک آنتیاکسیدان قوی است که میتواند از سلولها در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت کند (Carr & Frei, 1999).
کاربردها در آشپزی
جعفری بهعنوان یک طعمدهنده و تزئین در بسیاری از غذاها استفاده میشود. این گیاه به غذاهایی نظیر سوپها، سالادها و خورشتها عطر و طعم خاصی میبخشد. در برخی فرهنگها، جعفری بهعنوان یک جزء اصلی در تهیه سسها و چاشنیها استفاده میشود.
کاربردهای دیگر
علاوهبر مصرف خوراکی، جعفری در طب سنتی نیز مورد استفاده قرار میگیرد. این گیاه بهعنوان یک دیورتیک طبیعی شناخته میشود که میتواند در کاهش احتباس آب و کمک به کلیهها مؤثر باشد (Wagenvoord et al., 2018).
جمعبندی و نتیجهگیری
سبزی جعفری بهعنوان یک سبزی با ارزش غذایی بالا و خواص دارویی متعدد شناخته میشود. این گیاه نه تنها بهبود طعم غذاها را به همراه دارد، بلکه بهواسطه ترکیبات شیمیایی موجود در آن، میتواند به سلامت عمومی بدن کمک کند. انجام پژوهشهای بیشتر درخصوص سبزیجات و بهخصوص جعفری با نتایجی که از آنها حاصل میشود، میتواند افراد را به استفادهی بیشتر از آن ترغیب کند.
با تنظیم: علیرضا محمودی فرد – مشاور ارشد مدیر در امور توسعه و مدیریت منابع در کانون تحقیق و توسعه واحدهای تولیدی، تجاری و خدماتی
- نویسنده : علیرضا محمودی فرد