مصاحبه با مهندس بهرام تختایی نیا، مدیرعامل شرکت دانش بنیان تولیدکننده آنتی سیز در ایران
به گزارش پایگاه خبری کلام قلم، صبح روز سه شنبه، ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳، یک گزارش جذاب و مهم در خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان منتشر شد که به تولید آنتی سیز برای اولین بار در ایران توسط یک شرکت دانشبنیان اشاره داشت. در یک مصاحبه اختصاصی، با مهندس بهرام تختایی نیا، مدیرعامل شرکت دانشبنیان […]
به گزارش پایگاه خبری کلام قلم، صبح روز سه شنبه، ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳، یک گزارش جذاب و مهم در خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان منتشر شد که به تولید آنتی سیز برای اولین بار در ایران توسط یک شرکت دانشبنیان اشاره داشت. در یک مصاحبه اختصاصی، با مهندس بهرام تختایی نیا، مدیرعامل شرکت دانشبنیان “نانو مواد خاکستری” در اهواز و نخستین طراح و سازنده آنتی سیز در کشور، به گفتوگو پرداختیم تا از تجربیات وی، در زمینه کارآفرینی، فناوری نانو و اهمیت استفاده از این محصول آگاه شویم.
مصاحبه گر: شکوفه عصاره
- سلام آقای مهندس، لطفاً خودتان را معرفی کنید و در مورد سوابق تحصیلی و فعالیت حرفهای خودتان توضیح دهید.
با سلام و درود خدمت شما و خوانندگان عزیز، بهرام تختایی نیا هستم، مدیرعامل “شرکت دانش بنیان نانومواد خاکستری”، خوشحالم که در خدمت شما هستم. با افتخار اعلام میکنم که من در شهر فرهیخته و خوشآب و هوای شهیون دزفول، در اولین روز پاییز ۱۳۵۷ به دنیا آمدم و از سال ۱۳۷۵، شروع به پیگیری دوره تحصیلی و حرفهایم در زمینه کامپیوتر و مهندسی نرمافزار نمودم. پس از آن، وارد صنعت نفت و گاز شدم و پس از گذشت ۲۵ سال فعالیت در پروژههای مختلف و همکاری با شرکتهای برجسته بینالمللی از قبیل زیمنس آلمان، توتال فرانسه، فاستر ویلر ایتالیا و هیوندای کره جنوبی، تجربیات زیادی در این حوزه بدست آوردم. در چندسال اخیر در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی فعالیت داشتم و در نهایت، در سال ۱۴۰۰، با مشارکت نخبگان استان و با هدف کمک به صنایع میهن عزیزمان، شرکت دانش بنیان نانو مواد خاکستری را تأسیس نمودم.
- چگونه ایده نام “نانو مواد خاکستری” به ذهن شما رسید؟
خب در حقیقت پایه محصولات تولیدی ما در این شرکت نانومواد است، همچنین از آن جایی که ابرهای باران زا که نماد شکوفایی و زایندگی هستند خاکستری رنگ بوده و سلول های خاکستری مغز، بخشی است که تفکر و ایدهها در آنجا شکل میگیرد، تصمیم گرفتیم برند NanoGray یا همان شرکت نانومواد خاکستری را به عنوان نمادی برای تولید و تفکری نو استفاده کنیم. امیدواریم بتوانیم در راستای این تفکر، ایده های نو را تولید و به هموطنان عرضه کنیم.
- شرکت دانش بنیان “نانو مواد خاکستری” چه مزیتها و خدماتی برای صنایع مختلف دارد؟
هدف شرکت ما طراحی و تولید محصولات پیشرفته، حفاظت از تجهیزات صنعتی و کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری صنایع است و با تمرکز بر توسعه فناوریهای نوین، سعی در ارائه راهکارهایی اقتصادی و موثر برای صنایع مختلف خصوصا صنعت نفت، گاز، پتروشیمی و حفاری دارد. همچنین، به عنوان یک شرکت بومی و فعال در استان خوزستان، با هدف کمک به توسعه پایدار و پیشرفت صنایع و اقتصاد کشور، سعی در جلوگیری از خروج نخبگان و استعدادهای محلی به خارج از استان و کشور و توسعه استعدادهای محلی و ایجاد فرصتهای شغلی و توسعه اقتصادی داریم. خوشبختانه اکنون میتوانیم با افتخار اعلام کنیم که نخبگان این شرکت توانستند برای اولین بار در ایران و به عنوان سومین کشور در جهان، محصول آنتی سیز را در ۵ پایه نانومس، نانوسرامیک، نانوآلومینیوم، نانونیکل و فودگرید تولید کنند که به عنوان یک راهکار نوین و اقتصادی برای حفاظت از قطعات صنعتی در برابر خوردگی و پوسیدگی در صنایع مختلف استفاده میشود. این آنتی سیز ایرانی مقاوم در برابر آب و گرما بوده و موجب جلوگیری از آسیب و بریده شدن قطعات صنعتی میشود. با استفاده از این محصول، تا ۹۰ درصد در هزینههای تعمیرات صرفهجویی شده و از بریده شدن و ذوب شدن تجهیزات گرانبها جلوگیری میگردد. این محصول در بیست و چهارمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری خوزستان رونمایی شد.
- چه انگیزهها و اهدافی شما را برای ایجاد شرکت دانش بنیان نانومواد خاکستری و توسعه فناوریهای نوین در زمینه نانومواد به این روزها رسانده است؟
در طول مسیر فعالیت خود، با آگاهی از این حقیقت که صنعت ما مانند یک قطره دریای بزرگ میماند و لازم است دانش و تخصص در صنایع کشورمان گسترش یابد، به این نتیجه رسیدم که میتوانیم با استفاده از استعدادهای بومی و با همکاری نخبگان استانی، در زمینه تولید محصولات فنی منحصر به فرد، به پیشرفت اقتصادی کشور عزیزمان کمک کنیم. این انگیزه منجر به تأسیس شرکتی شد که با رعایت استانداردهای جهانی، محصولات با کیفیتی تولید کند و به عنوان جایگزینی برای محصولات تحریمی در کشور عمل کند.
- مهمترین چالشی که در مسیر کارآفرینی و مدیریت شرکت خود روبهرو شدید چی بوده و چگونه با آن مواجهه کردهاید؟
در حقیقت با توجه به بروکراسی اداره پیچیده در کشورمان، این مسیر همواره با چالشهای مختلفی همراه است ولی خوشبختانه تاکنون با تکیه بر نیروی اراده و پشتکار همکاران، با این چالشها روبرو شده و به آنها پاسخ داده ایم. در طول سال های اخیر نیز این رویه نسبت به سال های قبل تسهیل یافته است اما بهرحال واقعیت این است کشورهای جهان سوم به دانش نخبگان اهمیت نمی دهند که این موضوع موجب ناامید شدن افراد با استعداد شده و آن ها را وادار به جستجوی فرصتهای جدید در خارج از کشور کند. لازم میبینم توجه شما را به این نکته جلب کنم که برای جلوگیری از مهاجرت نخبگان و استعدادهای کشورمان، باید سعی کنیم این مسیر را آسان نموده و با حمایت، شناخت ارزش و جذب این افراد، آن ها را در کشور خود حفظ کنیم.
- چه نقشی برای فناوری نانو در آینده صنایع و توسعه کشور ما میبینید؟
استفاده از تکنولوژی نانو برای بهبود و توسعه محصولات و صنایع، امری ضروری و حیاتی است. در حال حاضر، جهان به این سمت حرکت میکند و این فناوری میتواند به شرکتها امکان دهد تا به سطح بینالمللی دست یابند. با این تکنولوژی، امیدواریم که قابلیت رقابت با شرکتهای جهانی دیگر را پیدا کنیم و به جایگاه بیشتری در بازارهای جهانی دست یابیم. اعتقاد داریم که اگر بتوانیم از توانمندیهای تکنولوژی نانو بهره ببریم، به موفقیتهای بزرگی دست پیدا خواهیم کرد و به نقطهی برتری و کیفیت بالاتری دست یابیم. منطقی است که در این زمینه تلاش همهجانبهای داشته و به نتایج برتر و پیشرفت مستمر دست یابیم. اعتماد به تواناییهای خود، قطعا میتواند ما را به بلوغ و موفقیت در این صنعت رسانده و ما را به سطح بینالمللی نزدیکتر کند.
- چه ایدهها و پروژههایی را برای آینده شرکت “نانو مواد خاکستری” در نظر دارید؟
ایده ما برای آینده شرکت، تمرکز بر تبدیل صنایع استانی به صنایع کشوری و افزایش صادرات است. هدف ما این است که علاوه بر صادرات به کشورهای منطقه، به صادرات به اروپایی هم برسیم. همانطور که اشاره کردم، در حال حاضر، ما در پنج پایه نانومس، نانوسرامیک، نانونیکل، نانوآلومینیوم و فودگرید قابلیت تولید آنتی سیز را داریم. ما معتقدیم که با برخورداری از محصولات با کیفیت و بهرهگیری از ارتباطات بینالمللی و تبدیل آرمان جهانی شدن برند NanoGray به واقعیت، میتوانیم پرچم کشور را در بالای اوج موفقیت به احتراز در آوریم و رشد و توسعه ایران عزیزمان را تقویت کنیم، زیرا این موضوع، علاوه بر توسعه شرکت ما، به تحقق اهداف اقتصادی و صنعتی کشور نیز کمک خواهد کرد.
- چه نکات و تجربیاتی را به دیگر کارآفرینان در زمینه کسب و کارها پیشنهاد می دهید؟
اگر یک کارآفرین تصمیم به ورود به این حوزه گیرد، باید به خاطر داشته باشد که در مسیر خود با چالشها و موانعی مواجه خواهد شد که باید این واقعیت را پذیرفت. اما این موانع نباید انگیزه و انرژی او را کاهش دهند؛ بلکه باید سعی کند تا با تلاش و پشتکار به موفقیت دست پیدا کند. برای برقراری یک کسب و کار موفق، حمایت مسئولان و استفاده از منابع و فرصتهای موجود امر حیاتی و ضروری است.
- چه اشتباهاتی در طول مسیر حرفهای خود انجام دادهاید و چه درسهایی از آنها گرفتهاید؟
در حقیقت، به این نتیجه رسیدم که بیش از ۱۵ سال برای دیگران کار کردن، اشتباه من بود. اگرچه از این مدت زمان، تجربیات بسیار خوبی کسب کردم و در آنجا مطالب زیادی آموختم اما پس از آن به این نتیجه رسیدم که نمیخواهم فقط حقوق بگیر باشم بلکه تصمیم دارم یک تیم راه انداخته و کارهای مفیدی انجام دهم. این مسیر قطعاً سخت است، زیرا باید از دیگران متمایز شده، تفکرمان را گسترش داده و به سمت پیشرفت حرکت کنیم. این تجربه و درسها به من نشان داد که تا زمانی که نیروی جوانی و انرژی داشته باشیم، میتوانیم کارهای نوآورانه ای را به انجام برسانیم.
- نحوه بازاریابی و فروش محصولات شرکت شما چگونه است؟
از طریق وبسایت و وبلاگ رسمی شرکت، سامانه ارتباط خریداران و فروشندگان عمده “پارس سنتر”، کانال روبیکا و صفحه اینستاگرام و همچنین برگزاری سمینار فنی برای صنایع، درصدد هستیم تا این محصولات و اهمیت استفاده از آنها در صنعت را به روشنی نشان دهیم. همچنین از همه جوانان کشورمان که توانایی فعالیت در زمینهی مواد شیمیایی فوق پیشرفته را دارند، دعوت میکنیم تا به عنوان نماینده فروش، با ما همکاری کرده و در معرفی محصولات فوق پیشرفته شرکت دانش بنیان نانو مواد خاکستری شریک باشند.
- چه ارزش هایی در کارآفرینی و مدیریت شرکت خود را بیشتر از همه مهمتر می دانید؟
به عنوان یک کارآفرین، همیشه باید تلاش کنیم که بهترین محصولات و خدمات را ارائه دهیم. بدون شک، در آینده، برند NanoGray در زمینه مواد شیمیایی فوق پیشرفته، به نقطهای بیشتر از پیش خواهد رسید. ما به عزم و تصمیم خود تاکید داریم که بهترین محصولات را با بالاترین استانداردهای کیفیت به مصرفکننده ارائه دهیم. این نکته را هم باید بیان کنم که برخی افراد پیشنهاد دادند که به منظور کسب سود بیشتر، محصولات را با کیفیت پایینتری تولید کنیم، اما ما اعتقاد داریم که وقتی تصمیم به تولید یک محصول با کیفیت داریم که قادر به رقابت با محصولات اروپایی باشد، باید به این ایده پایبند بمانیم تا بتوانیم در این حوزه به خودکفایی رسیده و بهترین محصولات را در کشور خودمان تولید کنیم.
- تا به اینجا چه مواردی را در مسیر کارآفرینی انجام دادهاید که اکنون به آنها افتخار میکنید؟
با افتخار فراوان، امروز در شرکت دانش بنیان نانو مواد خاکستری، موفق به تولید و عرضه محصولاتی شده ایم که پیشتر تحت انحصار شرکتهای بزرگ خارجی بودند و با تولید تقریبا ۳۰ محصول نوآورانه که ۸۰ درصد آن ها برای اولین بار در ایران تولید می شوند، به کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری در صنایع کشور و رشد صنعت داخلی کشورمان کمک کردهایم. همچنین، جذب جوانان با استعداد در شرکت و ایجاد فرصتهای شغلی برای آنان، از دیگر دستاوردهای این شرکت است. خوشبختانه این اقدامات به جلوگیری از خروج نخبگان از استان و ارتقا توسعه اقتصادی و اجتماعی منطقه کمک نموده است. امیدواریم این تلاشهای پرثمر به رفع بیکاری و ارتقاء سطح اشتغال در جامعه کمک کنند و با توسعه شرکتهای دانشبنیان، تاثیر مثبت آنها را در تمامی بخشهای جامعه مشاهده نماییم. در پایان، آرزو میکنیم که با استمرار این مسیر، بدون نیاز به شرکتهای خارجی، به بهبود صنعت کشور خودمان کمک کرده و رشد و توسعه پایدار را ترویج دهیم.
- چه توصیههایی برای افرادی که قصد دارند به مسیر کارآفرینی و راهاندازی یک شرکت دانش بنیان بپردازند، دارید؟
توصیه من به تمام جوانان کشور این است که اگر ایدهی نوآورانهای در ذهن دارند که فکر میکنند میتوانند آن را به واقعیت تبدیل کنند، باید جسارت نشان دهند و به عمل بپردازند. کارآفرینی دشوار است، اما اگر کسی با اعتماد به نفس و انگیزه قوی به آن بپردازد، میتواند به موفقیتهای بزرگ دست یابد. من نیز از یک فضای کوچک با یک میز و یک صندلی شروع کردم و امروز افتخار می کنم که توانستهام خانوادهها و افراد زیادی را در کنار خود داشته باشم و به اشتغالزایی کشورم کمک کنم. امیدوارم امسال نیز در سال “جهش تولید با مشارکت مردم” با همکاری و مشارکت هموطنان، بتوانیم به جهش تولید کمک کنیم و به رشد اقتصادی و اجتماعی مناسب دست یابیم.
- کلام پایانی خود را بفرمایید.
در پایان میخواهم از شما و تمام دوستانی که وقت خود را به خواندن این مصاحبه اختصاص دادند، صمیمانه سپاسگزاری کنم. همچنین از همه همکاران و بهویژه خانواده عزیزم که همواره حامی من بودند و زحمتهای بسیاری را برایم کشیدند، صمیمانه قدردانی میکنم. فراموش نکنیم که همه ما باید از یکدیگر حمایت کنیم و در جهت رفع مشکلات کشورمان تلاش نماییم زیرا بدون مشارکت فعال مردم و نخبگان، هیچ کشوری نمیتواند پیشرفت کند و این جامعه به همهی ما، نیاز دارد. ما میتوانیم با مشارکت و تلاش فعال، برای بهبود وضعیت این کشور اقدام کنیم. امیدوارم با افتخار و ایثار، بتوانیم در رشد و آبادانی کشورمان سهیم باشیم.